Hvordan søke om smålån

Hvordan søke om smålån

Et smålån er et lån uten sikkerhet som spesialiserer seg på mindre lånebeløp. Det kan lønne seg med denne typen lån om du trenger et mindre beløp som du skal betale tilbake på kort tid. I denne artikkelen forklarer vi hva som menes med smålån, og hvordan du kan søke om dette på nett.

Hva er et smålån?

Et lån uten sikkerhet vil si at du ikke trenger å stille med egenkapital eller noen garanti for kravet. Du trenger med andre ord ikke stille bolig eller bil som pant. Banken tar derimot en høyere risiko med denne typen lån, som gjenspeiles i høyere renter.

Siden du ikke stiller med sikkerhet, vil banken heller ikke stille noen krav til bruksområde. Det er vanlig å bruke et smålån til:

  • Oppsussing av bolig
  • Uforutsette utgifter
  • Innkjøp av møbler eller hvitevarer
  • Reise eller ferie

Renter

Rentene på smålån ligger ofte enda høyere enn forbrukslån, avhengig av din kredittscore. Den effektive renten på dette lånet kan komme helt oppe i 20 eller 50 % av lånebeløpet, men viser til gjengjeld lånets totale kostnader. Denne inkluderer nemlig både nominell rente og eventuelle gebyrer. Likevel er det vanlig at det ikke kreves noen gebyrer for de minste lånebeløpene.

Nedbetaling av smålån

Denne typen lån ligner på mange måter et forbrukslån. Lånerammen er derimot lavere, og den maksimale nedbetalingstiden kortere. Med et smålån kan du låne mellom 1 000 og 50 000 kroner, med en maksimal nedbetalingstid på ett år. Det er likevel viktig å være oppmerksom på at noen banker tilbyr en maksimal nedbetalingstid på 30 dager.

Slik søker du om et smålån

Å søke om lån på nett er både raskt og enkelt, og du kan signere låneavtalen med BankID. Det er imidlertid enkelte ting som kan gjøre prosessen enda enklere, både for deg og banken. Jo mer informasjon du oppgir i søknaden, dess kortere vil behandlingstiden være.

Krav til deg som søker

Når du skal søke om lån er det viktig at du har god oversikt over egen økonomi og lav gjeldsgrad. Dette gjelder alle typer lån, og vil hjelpe deg å ha kontroll på nedbetalingen og unngå mislighold eller betalingsproblemer.

Alle banker stiller ulike krav til søkere, men det finnes likevel noen fellesnevnere:

  • Du må ha fylt 18 år. Mange banker har høyere aldersgrenser, der 20 eller 23 år er de vanligste
  • Alle søkere må være norske statsborgere eller ha fast bostedsadresse i Norge
  • Krav til fast årlig inntekt på minst 200 000 kroner
  • Du får ikke innvilget lån uten sikkerhet om du har betalingsanmerkninger eller inkassosaker

Sammenlign ulike tilbud

For å finne det beste tilbudet for deg, lønner det seg å søke i flere banker. Slik vil du få en bedre idé om tilbud. Du kan sammenligne disse for å finne det billigste alternativet for deg. De fleste banker og uavhengige finansforetak tilbyr smålån, så det kan føles vanskelig å velge. Da kan du benytte deg av en sammenligningstjeneste på nett, som en lånemegler, for å spare tid.

Med en lånemegler vil du kun sende inn én søknad, som videresendes til meglerens samarbeidspartnere. Du vil deretter få tilsendt aktuelle tilbud, og kan velge det som passer deg best. Tjenesten er både gratis og uforpliktende å bruke, og kan hjelpe deg gjennom prosessen.

Hva skjer når du søker om et lån?

Når du sender inn en søknad til banken, vil de vurdere søknaden din basert på flere faktorer. Det første bankene vil gjøre er å gjennomføre en kredittsjekk. Her vil de vurdere deg som låntaker ved å se på din alder, inntekt og betalingshistorikk, og gi deg en kredittscore. Denne sier noe om hvor betalingsdyktig du er, og vil også fastsette din rente.

Basert på en helhetsvurdering vil bankene enten innvilge eller avslå søknaden din om et smålån. Vanligvis vil du få svar innen 24 timer, og pengene vil være på konto i løpet av 1–3 virkedager.