Smålån eller sms-lån?

Smålån eller sms-lån?

Det finnes mange muligheter for deg som er på utkikk etter et ekstra lån. Kanskje har du sett deg ut en båt du har lyst på, du tenker muligens på en ny ferie, eller kanskje hagen din trenger litt oppussing. Det kan være flust av grunner for at man trenger hjelp i hverdagen og da kan et lite lån være et godt alternativ. I Norge har man mulighet til å ta opp forbrukslån, smålån, sms-lån eller man kan bruke kredittkort. De kommer alle med høye renter, så det er en god idé å være oppmerksom på vilkårene for slike lån. Skulle behovet for ekstra penger være der er det fint å ha valgmuligheter som dette.

Hva er smålån sammenlignet med sms-lån?

Den største forskjellen mellom disse to typene lån er hvor høye renter man får på lånet. Mens den effektive renten på et smålån kan ligge på mellom 20 til 40 prosent, kan rentene på et sms-lån ligge mellom 100 og 400 prosent. Det er i tillegg viktig å huske på at alle lån kommer med gebyrer. Noe som også er verdt å nevne er jo lavere lånesummen er, jo høyere vil renten bli, som vist i eksemplene under:

 • 6000 kroner over 2 mnd, effektiv rente 324%. Rentekostnad 717 kroner. Total tilbakebetaling 7157 kroner (Etableringsgebyr 350 kroner).
 • 20 000 kroner over 12 mnd, effektiv rente 87%. Rentekostnader 3523 kroner. Total tilbakebetaling 27 477 kroner.Etableringsgebyr 350 kroner).

Et sms-lån er typen usikret lån, som vil si at du ikke trenger å stille med noe slags sikkerhet for å få lånet. Dette kan være ekstremt fristende, men det er derimot et lån du skal vurdere to ganger. Tenk deg nøye igjennom hva det vil si å låne disse pengene før du søker. En god tommelfinger regel er å sette seg ned og lage en oversikt over hvor mye lånet kommer til å koste deg når det er nedbetalt. For noen kan det være overraskende hvor mye ekstra man faktisk har betalt etter lånet er innfridd.

Smålån

Et smålån er på samme måte som et sms-lån et usikret lån, men mens man kun kan låne opptil 20 000 kroner i sistnevnte, kan man låne opptil 70 000 kroner ved å ta opp et smålån. Renten er fortsatt høy, men fremstår mindre sammenlignet med et mikrolån. Usikrede lån skal betales ned over relativt kort tid. Velger du et lån på under 20 000 kroner skal dette betales ned over 12 måneder. Trenger du mer og velger et større lån skal dette være ferdig nedbetalt innen 5 år. Det er opptil deg selv hvor mye du betaler hver måned, så lenge du betaler minstebeløpet. Betaler du mer enn minstebeløpet vil nedbetalingstiden minske. Noe som igjen vil gjøre lånet ditt billigere.

Hvilket skal jeg velge?

Et lån trenger ikke nødvendigvis å handle om de store beløpene. Noen ganger trenger du bare et lite ekstra beløp for å hjelpe situasjonen du er i. En ferie, oppussing eller kanskje erstatte noe som er ødelagt kan alle være gyldige grunner for å vurdere et smålån.

På den andre siden er det viktig å vurdere situasjonen din. Et ekstra lån vil gi ekstra utgifter. Da kan det være smart å stille seg selv spørsmålet om du har råd til disse ekstra kostnadene. Gode tips før du vurderer å søke er:

 • Lag deg et budsjett.
 • Vær realistisk.
 • Finnes det ting du kan kutte i budsjettet ditt?
 • Kan det jeg skal bruke lånet til utsettes? Burde jeg spare i stedet?
 • Sammenlign vilkår fra de forskjellige tilbyderne.
 • Vurder hvor lenge du ønsker å sitte på lånet.
 • Beregne hvor mye lånet vil koste deg.
 • Få oversikt.

Refinansiering.

For deg som har erfaring med smålån og kanskje allerede har et par av dem, kan det være lurt å revurdere situasjonen. I noen tilfeller vil en refinansiering av lånene dine være en god idé. Et refinansieringslån tar smålånene dine under ett, som igjen kan føre til bedre vilkår. På den måten vil det bli lettere for deg å holde oversikten, og det kan i noen tilfeller gi en bedre rente. I tillegg vil du kun betale gebyrer på ett lån.

En annen fordel kan være lengre nedbetalingstid. Dette kan resultere i litt høyere kostnader totalt, men vil gi en bedre stabilitet på månedsbasis. Det anbefales å ta direkte kontakt med bankene for å finne ut hvem som kan tilby de beste vilkårene. Ofte kan en prat lede til en bedre avtale.

Mange bruker også kredittkort for å kompensere for at utgiftene øker. Her er det verdt å nevne at kredittkort også kommer med veldig høye renter. Er man ikke sikker på om man har inntekt nok til å kunne nedbetale kredittkortgjelden sin etter første regning, bør man vurdere et bedre alternativ. Henholdsvis et lån med lavere rente.

Sms-lån.

Navnet sms-lån er relativt misledende. Det kommer av at det tidligere ble reklamert med at man kunne sende en sms til banken, og deretter umiddelbart motta det aktuelle lånet. Denne markedsføringen var også misledende, og man må gjennom mer enn reklamen ga uttrykk for. Andre ord som også blir brukt om sms-lån er både mikrolån og minilån.

Som med alle andre lån må både sms-lån og smålån godkjennes. Du må sende inn en lånesøknad, og det vil bli gjort en kredittsjekk på deg. Selv om slike lån gis ut usikret er det viktig at du har muligheten til å betjene lånet. Det er du som godkjenner at kredittsjekken blir gjort, via BankID. Om kredittsjekken tilsier at du ikke kan betjene lånet vil ikke søknaden din bli godkjent.

Blir den derimot godkjent, mottar du et tilbud og det er opp til deg å takke ja. Gjør du det vil det fortsatt være en kort ventetid før pengene er på konto.

Aldersgrensen for å kunne pådra seg kreditt er 18 år. Således er det vanlig at bankene kun vurderer søknader for personer som allerede er fylt 23 år. Her tas det høyde for at personer yngre enn dette normalt ikke har fast inntekt, og har da heller ikke kapasitet til å tilbakebetale lånet. Dokumentasjon som motsier dette kan på den annen side fremvises.

Trenger jeg lånet?

Det er lurt å overveie om du egentlig trenger det lånet du søker om. Ofte er det enklest å komme opp med grunner for hvorfor man ønsker seg et smålån. Men det kan være mange grunner for at du ikke trenger lånet. Noen slike situasjoner kan være:

 • Du ikke har satt deg inn i hva et smålån er.
 • Er det du ønsker å bruke beløpet på et impulskjøp eller nøye planlagt?
 • Har du økonomi til å tilbakebetale lånet?
 • Kanskje du har sparepenger du heller kan bruke?

Uansett hva slags grunn du har for å vurdere et smålån eller eventuelt et sms-lån er det lureste du kan gjøre å sammenligne de forskjellige fordelene og ulempene. Det lønner seg å ta seg god tid med avgjørelse om lån.

Og det kan også være store forskjeller fra tilbyder til tilbyder. Ender du opp med et bra tilbud kan det være tusenlapper å spare. For å unngå å falle i en pengekrise er det lurt og alltid holde oversikt over utgiftene dine. Følger du i tillegg budsjettet ditt, har du god kontroll som vil resultere i bedre økonomi.

Kilder:

https://www.remember.no/forbrukslan/tips-forbrukslan/sms-lan-og-forbrukslan/